ΘΕΜΑ: ΧΑΒΙΤΣ
ΥΛΙΚΑ
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
-Αγνό βούτυρο 250 γρ.
-Γάλα φρέσκο 5 ποτήρια
-Αλάτι 11/2 κουτ. του γλυκού
-Φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι ( όσο πάρει )
-Τυρομίτζ ή ημίσκληρο κασέρι
ΣΥΝΤΑΓΗ:
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
-Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο να λειώσει.
-Προσθέτουμε ένα κουταλάκι φούρνικο αλεύρι στο λειωμένο βούτυρο και το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό.
-Ρίχνουμε όλο το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά.
-Λίγο πριν βράσει το γάλα προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ρίχνουμε το φούρνικο αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει κρέμα.
-Αφού γίνει (15 λεπτά)το αποσύρουμε από την φωτιά συνεχίζοντας να το ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το τυρομίτζ ή ημίσκληρο κασέρι.
-Το χαβίτς συνοδεύεται με ψωμί, γιαούρτι ή τάν.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ
Χαβίτς
-"Τρίμμα τρίβραστο και χαβίτς σαραντάβραστο" Ετσι το λέγαν οι πόντιοι τότε! Πάντως είναι πολύ νόστιμο, εμείς το τρώγαμε όταν είμασταν μικρά!!
Βέβαια θα αρέσει σ'αυτους που τρώνε το καλαμποκίσιο αλέυρι! Γίνεται περίπου σαν κρέμα και τρώγεται ευχάριστα!!!
-Τα δύο στοιχεία-συστατικά του αλατιού, το νάτριο και το χλώριο αποτελούν απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό. Ολα τα υγρά του σώματός μας,
ακόμα και το αίμα, περιέχουν και χλώριο και νάτριο τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την ηλεκτρολυτική ισορροπία των υγρών στο σώμα
Λίγα λόγια για το φούρνικον αλεύρι
•Οι σπόροι του καλαμποκιού τοποθετούνται σε ταψί και φουρνίζονται, για να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.
• Έπειτα αλέθονται, στο χερομύλιν (χερόμυλο), κοσκινίζονται και το αλεύρι που μας δίνει το κοσκίνισμα, είναι το φούρνικον αλεύρι.
Φούρνικον αλεύρι μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.
Η λέξη φούρνικον, προέρχεται απ’ το ουσιαστικό Φουρνίν. Φουρνίν: ο φούρνος.
Φούρνικος: δηλαδή ψημένος, φρυγανισμένος σε φούρνο.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ