Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ιδρύθηκε το 1955, από πόντιους 1ης και 2ης γενιάς με την υπ’ αριθμ. 347/1955 απόφαση του προέδρου του Πλημμελειοδικείου Βέροιας.
Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου ήταν:
- Η κοινωνική επαφή και επικοινωνία των απαρτιζομένων αυτήν μελών προς καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων αμοιβαίας γνωριμίας και αλληλεγγύης
- Η ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών δυνάμεων των μελών και εν γένει η δημιουργία όρων προσφόρων δια την παράλληλον ψυχικήν και σωματικήν αυτών και βελτίωσην
- Η παροχή μέσων ανωτέρας πνευματικής απολαύσεως και ψυχαγωγίας.
- Τον Απρίλιο του 1955μισθώνεται το καφενείο «Εύξεινος Λέσχη» στη Βέροια με σκοπό τη συγκρότηση του σωματείου και την καταβολή εξόδων στο δικηγόρο κ. Αμοιρίδη, με έκτακτες εισφορές των μελών. Με την αναγνώριση του σωματείου γίνεται αίτηση στο ταμείο ανταλλαξίμου περιουσίας και αποκαταστάσεως περιουσίας (ΔΑΠ-Διαχείριση Ανταλλαξίμου Περιουσίας) και αγοράζει οικόπεδο 188τ.μ.επί της οδού Τρεμπεσίνας στην περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου, με τοκοχρεωλυτική δόση 1.192 δρχ. καταβάλει το φόρο μεταβίβασης του οικοπέδου.
- Στις 23 Απριλίου του 1955 συγκροτείται το πρώτο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από έξι μέλη, με πρόεδρο τον Μωυσή Χειμωνίδη. Επίσης Γενικός Γραμματέας ορίζεται ο Μιχάλης Γεωργιάδης και μέλη οι Κων/νος Λαμζίδης, Άγγελος Σπανίδης, Αριστοτέλης Λαχανόπουλος και ταμίας ο Χαρίλαος Ερμόπουλος.
- Το 1956 αγοράζονται διάφορα είδη για τους κρατούμενους των φυλακών (υπήρχαν φυλακές πίσω από το δικαστικό μέγαρο της πλατείας Ρακτιβάν-Ρολόι), για τους άνδρες του αστυνομικού τμήματος και του νοσοκομείου για το Πάσχα. Πραγματοποιείται ο πρώτος αποκριάτικος χορός στο κέντρο «Αναγέννηση» επί της Κεντρικής οδού για να αντιμετωπίσει ο σύλλογος τα τρέχοντα έξοδα καθώς επίσης πραγματοποιεί έκτακτες εισφορές από μέλη του σωματείου.
- Διενεργεί εκλογές και εκλέγεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) με πρόεδρο τον Μωυσή Χειμωνίδη.
- Το 1957 μεταγράφει τον τίτλο και καταβάλει συμβολαιογραφικά και έξοδα υποθήκης του οικοπέδου της λέσχης και τοκοχρεωλυτική δόση 1.129 δρχ.
- Στις 9 Ιουνίου 1957 παρουσιάζεται από τη λέσχη θεατρική παράσταση συλλόγου της Θεσσαλονίκης, στην πόλη της Βέροιας.
- Εμβάζει 2.000 δρχ. για τη στέγαση απόρου φοιτητού στη Θεσσαλονίκη.
- Μισθώνει γραφεία έναντι 600δρχ. μηνιαίως στο κέντρο της πόλης της Βέροιας.
- Το 1958 εμβάζει 500 δρχ. για τη στέγαση απόρου φοιτητού στη Θεσσαλονίκη και δωρίζει 1.000 δρχ. στη φιλαρμονική του Δήμου Βέροιας.
- Ανεβάζει θεατρική παράσταση με το Στάθη Ευσταθιάδη και συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο με αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για κρατουμένους, το αστυνομικό τμήμα Βεροίας και το Γ. Νοσοκομείο Βέροιας.
- Το 1959 αγοράζει ύφασμα για ραφή των πρώτων 12 φορεσιών του συλλόγου. Εμβάζει 300δρχ. στη στέγη απόρου φοιτητού της Θεσσαλονίκης και συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα.
- Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά όπου διακρίθηκε το χορευτικό της τμήμα.
- Το 1960 συνεχίζει να στηρίζει τη στέγη απόρου φοιτητού Θεσσαλονίκης με την αποστολή εμβάσματος 3.000δρχ. Δωρίζει 300δρχ. στη φιλαρμονική του Δήμου Βέροιας. Συμμετέχει στις παρελάσεις των Εθνικών εορτών.
-Το 1961 εμβάζει ποσό στη στέγη απόρου φοιτητού ποσού 2000δρχ. και αιτείται να φιλοξενηθούν τρείς άποροι φοιτητές στην υπόψη στέγη.
- Συνάπτει δάνειο 4.000 δρχ. με την Εθνική Τράπεζα και ενισχύει το ταμείο της με 1.000δρχ. από το μέλος του Δ.Σ. Γιάννη Αλιχανίδη.
- Κυκλοφορεί το πρώτο ημερολόγιο και συμμετέχει στο πρώτο ποντιακό συνέδριο με τον Ανέστη Σπανίδη (δικηγόρος).
- Το 1962 αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια υποβάλλει προτάσεις για τη δημιουργία της ΠΕΠΟ (Πανελλήνια Ένωση Ποντιακών Οργανώσεων).
- Εξοφλείται δάνειο προς την ΕΤΕ ποσού 4.000δρχ. και πραγματοποιείται εκδρομή στην Παναγία Σουμελά Βερμίου σε συνεργασία με τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια. Στην εκδρομή συμμετέχει ο λυράρης Κώστας Τσακαλίδης.
- Συμμετέχει στο 5ο φεστιβάλ παραγωγής Βεροίας.
- Αιτείται από την Ε.Λ. Θεσσαλονίκης τη φιλοξενία τριών απόρων φοιτητών, στον οίκο απόρου φοιτητού. Υποβάλλει προτάσεις και θέσεις επί του σχεδίου νόμου περί της διοικήσεως του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
- Το 1963 αποστέλλει επιστολή στην Ε.Λ. Θεσσαλονίκης ενόψει της συνελεύσεως ανά τη χώρα Ευξείνων Λεσχών προς συζήτηση του θέματος της μονής Παναγίας Σουμελά, περί τον τρόπο διοικήσεώς της.
- Εξακολουθεί να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης στο γηροκομείο Βέροιας, στο στρατιωτικό νοσοκομείο και σε άλλα ιδρύματα της πόλης.
- Ιδρύεται η πρώτη θεατρική ομάδα της Ε.Λ. Βέροιας και ανεβάζει το έργο του συμπατριώτη μας Ν. Σιδηρόπουλου «Τέρεν να υπαντρεύ’ ς».
- Επίσης αιτείται τη φιλοξενία τεσσάρων απόρων φοιτητών από την Ε.Λ. Θεσσαλονίκης.
- Το 1964 συνάπτει δάνειο από μέλη του Δ.Σ ποσού 150.000δρχ., άτοκο όπως φαίνεται από τα βιβλία του ταμείου. Αποφασίζεται η πώληση του οικοπέδου επί της οδού Τρεμπεσίνας και στη συνέχεια αυτό πωλείται 137.000δρχ.
- Οργανώνεται αποκριάτικος χορός με λυράρη τον Γώγο Πετρίδη.
- Αποφασίζεται η αγορά της τρίτης πλακός υπέρ ισογείου (αέρας) αντί 75.000δρχ από τη Θ. Κωστάκης &ΣΙΑ ΟΕ αρτοποιεία Βεροίας. Προκαταβάλλει 20.000δρχ. και εξοφλεί στη συνέχεια το υπόλοιπο 55.000δρχ.
- Διενεργεί μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή τσιμεντοσιδεροπαγούς σκελετού οικοδομής 70τ.μ στον όροφο που αγόρασε. Το έργο κατοχυρώνεται στο Χαράλαμπο Ελευθεριάδη.
- Ανεβάζει την ίδια θεατρική παράσταση του προηγούμενου έτους στο κινηματοθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» (πρωινή) και τρεις διαδοχικές στο «ΠΑΝΘΕΟΝ». Επίσης αιτείται τη στέγαση τεσσάρων απόρων φοιτητών στη στέγη φοιτητού Θεσσαλονίκης, από την Ε.Λ. Θεσσαλονίκης.
- Το 1965 συμμετέχει με τέσσερα μέλη του Δ.Σ. σε συνέδριο για την τύχη της «Παναγίας Σουμελά».
- Ενισχύει με 500δρχ. υπέρ απόρων φοιτητών, την Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΑΠΘ.
- Οργανώνει διάλεξη και επίδειξη με θέμα τους ποντιακούς χορούς από τους φοιτητές του ΑΠΘ.
- Προβαίνει στην εξόφληση δανείου 15.000δρχ. στα μέλη που δάνεισαν το ποσό στη Λέσχη το προηγούμενο έτος.
- Τηλεγραφεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποστέλλει υπόμνημα για τη μη υιοθέτηση της γενομένης πρότασης υπό της Ιεράς Συνόδου προς μετατροπή του Ιερού Ιδρύματος υπό την επωνυμία «Παναγία Σουμελά» εις ανδρώα μονή.
- Αποστέλλει επιστολή προς όλα τα ποντιακά σωματεία με προτάσεις για το θέμα της «Παναγίας Σουμελά».
- Συνεχίζεται η αποστολή ενημερωτικού υλικού προς τα απανταχού ποντιακά σωματεία για το θέμα της Παναγίας Σουμελά.
- Επιστολή σε συνέχεια των προηγουμένων που καθορίζει σαφώς τις θέσεις του συλλόγου για το θέμα της Παναγίας Σουμελά.
- Παραλαμβάνεται επιστολή από το σωματείο «Παναγία Σουμελά» σχετική με το Β.Δ. και προετοιμασία για την πρώτη ιδρυτική συνέλευση του κοινού των ποντίων.
- Πραγματοποιείται η εκτίμηση του υπάρχοντος ακινήτου για τη σύναψη δανείου προκειμένου να συνεχισθεί η οικοδόμησή του.
- Αποφασίζεται η σύναψη δανείου 120.000δρχ. από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και υποβάλλεται αίτηση για έγκριση ενυπόθηκου δανείου.
- Στις 11 Μαρτίου 1967 οργανώνεται χοροεσπερίδα.
- Αποστέλλει έμβασμα 1.000δρχ. για περίθαλψη σεισμοπλήκτων Ηπείρου –Θεσσαλίας.
- Δωρίζει 200δρχ. στο γηροκομείο Βέροιας εις μνήμην Σταύρου Νικολαΐδη, βουλευτού Καβάλας και υποστρατήγου.
- Βραβεύεται το χορευτικό της λέσχης με ποσό 200δρχ. κατά τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του 15αύγουστου, στην Παναγία Σουμελά.
- Δωρίζει 5.000δρχ. στον υπότροφο Αβραάμ Κωστακίδη.
- Ορίζεται το Δ.Σ. άνευ εκλογών με απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών.
- Εκδίδεται το Β.Δ. με το οποίο το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ορίζεται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
- Ενοικιάζεται το ακίνητο που μόλις είχε κτισθεί στον Αριστείδη Ζαχαριάδη, όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο «Αριστείδης», στις αρχές του 1970.
- Κατατίθεται ποσό 5000δρχ. για την ανέγερση πολυώροφου κτηρίου του οίκου Ακρίτα Φοιτητού, στη Θεσσαλονίκη.
- Η εκτελεστική επιτροπή του παμποντιακού συνεδρίου αποστέλλει σχέδιο του καταστατικού για τη δημιουργία της ΠΕΠΣ (Πανελλήνια Ένωση Ποντιακών Σωματείων) όπου και συμμετέχουμε αφού αποστέλλουμε τις προτάσεις μας, επί του προσχεδίου.
- Αυτή την περίοδο η λέσχη στεγάζεται επί της οδού Αντωνίου Καμάρα 6- Βέροια, σε διαμέρισμα της κ. Σαράφογλου.
- Πραγματοποιεί πέντε δωρεές αξίας 34.000δρχ. για την ανέγερση του οίκου Ακρίτα Φοιτητή, καθ’ όλο το έτος 1973.
- Επίσης ενισχύει με το ποσό των 8.000δρχ. το σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» και 2.000δρχ. το σωματείο «Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα».
- Συνεχίζει επίσης το κοινωνικό έργο στην τοπική κοινωνία με δωρεές προς ιδρύματα και υπηρεσίες.
- Για λόγους υγείας το 1974 στηρίζει με γενναίες οικονομικές παροχές δύο μέλη του συλλόγου.
- Επίσης στους αδελφούς Κυπρίους λόγω της Τουρκικής κατοχής αποστέλλεται οικονομική βοήθεια 35.000δρχ. και ενισχύει οικονομικά αριστεύσασα φοιτήτρια με το ποσό των 2.000δρχ.
- Το «δρακοπέγαδον» του Στάθη Ευσταθιάδη ανεβάζει η θεατρική ομάδα της λέσχης στη Βέροια.
- Αποστέλλονται 8.975δρχ. υπέρ ενισχύσεως των αδελφών Κυπρίων.
- Αποστέλλεται υπόμνημα για τη μη κατάργηση της από 25ετίας λειτουργούσας παιδουπόλεως ορφανών στη Βέροια, προς τις αρμόδιες αρχές.
- Ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Ας έλεπαν τ’ ομάτεμ’» του Στάθη Ευσταθιάδη και τα έσοδα διατίθενται για την αγορά του υποβρυχίου «ΠΟΝΤΟΣ».
- Πνευματική και καλλιτεχνική εκδήλωση «Διάλεξη» με θέμα το δημοτικό ακριτικό τραγούδι. Ο θάνατος του Διγενή με ομιλητή τον κ. Κ. Φωτιάδη.
- Βραβεύει πέντε αριστεύσαντες μαθητές και επιβραβεύει αυτούς με 1.000δρχ. τον καθένα.
- Αποστέλλει επιστολή στους διευθυντές των δημοτικών σχολείων Βεροίας που γνωστοποιεί την απόφαση του Δ.Σ να ενισχύει 24 απόρους μαθητές με 500δρχ. τον καθένα.
- Πραγματοποιεί δωρεές μελών και έσοδα από ημερολόγια για δωρεά σε άπορους μαθητές του 12ου δημοτικού σχολείου.
- Το 1976 αγοράζει και δωρίζει σειρά βιβλίων για το νεόκτιστο Γυμνάσιο Ριζωμάτων.
- Στηρίζει με το ποσό των 3.000δρχ. την εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Βεροίας.
- Παραχωρείται στη λέσχη μέρος του υπογείου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για πρόβες των χορευτικών τμημάτων (Αντωνιάδειος Στέγη) και εγκαταλείπεται ο χώρος που χρησιμοποιείτο επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου.
- Αιτούμεθα από τη ΔΑΠ την παροχή ανταλλάξιμου οικοπέδου για τις ανάγκες της λέσχης.
- Αποστέλλουμε άλλες 31.000δρχ. στο Πολεμικό Ναυτικό για την αγορά του υποβρυχίου «ΠΟΝΤΟΣ».
- Βραβεύει με το ποσό των 1.000δρχ. πέντε αριστεύσαντες μαθητές της Βέροιας.
- Αιτείται από τη ΔΑΠ αγορά οικοπέδου το έτος 1977.
- Λαμβάνει ευχαριστήρια επιστολή των Ποντίων Φοιτητών ΑΠΘ για παρουσίαση θεατρικής παράστασης στις 18/12/1977, από το θεατρικό μας τμήμα.
- Πραγματοποιείται εκδήλωση- παράσταση από παλαίμαχους της λέσχης, χορών του Πόντου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
- Διαμαρτύρεται εγγράφως για την απομάκρυνση των ευρημάτων της Βεργίνας από το φυσικό τους χώρο.
- Εκδίδεται το βιβλίο «Ποντιακή Ακριτική Ποίηση» του Ευστάθιου Αθανασιάδη (Γεροστάθη).
- Το 1979 ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Λαζάραγας» του Κ. Φωτιάδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (29-3-1979).
- Αποστέλλει οικονομική βοήθεια 20.000δρχ. στους σεισμόπληκτους Θεσσαλονίκης.
- Αποστέλλει επιστολή στον Ισαάκ Λαυρεντίδη για χορήγηση οικοπέδου 15 στρεμμάτων στη Βέροια με σκοπό την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου..
- Στηρίζει αυτήν την περίοδο οικονομικά τους φοιτητές, μαθητές, απόρους κλπ. με γενναίες οικονομικές χορηγίες καθ’ όλο το έτος .
- Τιμά επίσημα τον καθηγητή αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο για τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Βεργίνας.
- Αιτείται από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βέροιας την παραχώρηση της υπ’ αριθμ. 2221 κοινόχρηστης δημοτικής έκτασης.
- Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της λαογραφικής έκθεσης της λέσχης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
- Εκδίδεται καλαίσθητο ημερολόγιο με εικόνες από την αγροτική ζωή.
- Στις αρχές του 1980 αποστέλλει έγγραφο διαμαρτυρίας στην ΠΕΠΣ για τις φιλοβασιλικές δηλώσεις του Ισαάκ Λαυρεντιάδη και ακολουθεί παραίτηση του προέδρου της λέσχης από το Δ.Σ της ΠΕΠΣ.
- Η Νομαρχία Ημαθίας απαντά σε έγγραφο της λέσχης που ζητούσε χρηματοδότηση για την κατασκευή λαογραφικού μουσείου και βιβλιοθήκης.
- Την ίδια περίοδο αιτείται το ίδιο πράγμα από το Υπουργείο Συντονισμού.
- Παραχωρείται έκταση 10.000τ.μ. στο Πανόραμα Βεροίας για την ανέγερση λαογραφικού μουσείου από τη Νομαρχία Ημαθίας.
- Το 1981 συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής αντικειμένων από το χωριό Μετόχι ενός σετ εξαπτέρυγων και δίσκου περιφοράς σε αντικατάσταση των δωρηθέντων στη λέσχη. (τα δωρηθέντα ήρθαν στην Ελλάδα από τον Πόντο).
- Πραγματοποιείται η πρώτη εκδρομή στον Πόντο με πρόεδρο τον Κ. Καμπουρίδη και λυράρη τον Μάντη Σαββίδη.
- Αποστέλλεται επιστολή στην ΠΕΠΣ και ζητείται ενίσχυση της λέσχης για την ανέγερση του λαογραφικού μουσείου.
- Ιδρύεται η πρώτη παιδική παραδοσιακή ποντιακή χορωδία με χοράρχη τον Βασίλη Φωτιάδη και γίνεται εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «ΚΑΠΡΙΝΗΣ».
- Δημιουργεί ταινία από την εκδρομή στον Πόντο και αποστέλλει επιστολή προς όλα τα ποντιακά σωματεία για δωρεάν προβολή της ταινίας «Προσκύνημα στον Πόντο».
- Ανεβάζει θεατρική παράσταση του έργου του Δ. Παρασκευόπουλου με τίτλο, «Έρθαν οι εμπόρ’».
- Εβδομαδιαίες εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, με ιστορικά και κοινωνικά θέματα.
- Το 1983 δωρίζει 10.000δρχ. στον οίκο «Απόρου φοιτητού» στη μνήμη του Ν. Κιαγχίδη. (πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα).
- Πραγματοποιεί εκδήλωση στο γήπεδο μπάσκετ στη Ελιά με γερμανό λυράρη καθηγητή πανεπιστημίου και χορευτές φοιτητές, με δάσκαλο τον Κώστα Φωτιάδη.
- Το 1984 τιμά τον Ι. Κιντσονίδη ποιητή, για τις σημαντικές προσφορές του στον πολιτισμό, ενώ φιλοξενεί το θεατρικό σχήμα του Χάϊτα.
- Το 1985 συμπαραστέκεται στο λαό της Αιθιοπίας με αποστολή 20.000δρχ. και βοηθά με οικονομικές χορηγίες φοιτητές.
- Το 1986 συμμετέχει στο 1ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο.
- Το 1987 μεταστεγάζεται η λέσχη στην οδό 16ης Οκτωβρίου και Διός 1, ενώ οι πρόβες των τμημάτων γίνονται στην αίθουσα επί της οδού Μπιζανίου 7.
- Ανεβάζει θεατρική παράσταση με το θεατρικό της τμήμα ενώ καλεί όλο το Βεροιώτικο λαό να συμμετέχει στη στελέχωση της υπό ίδρυση χορωδίας της λέσχης.
- Φιλοξενεί Κούρδους και Αρμένιους με τη γνωστή παραδοσιακή ποντιακή φιλοξενία.
- Το 1988 θεμελιώνεται το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΠΠΚ) της λέσχης από τον υπουργό Στέλιο Παπαθεμελή και επί προεδρίας Αλέξανδρου Τσαχουρίδη.
- Ανεβάζει θεατρική παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το έργο « Ο Βαρύτιμον γαμπρός».
- Το 1989 αρχίζει η έκδοση της εφημερίδας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» με πρώτο διευθυντή τον αείμνηστο Γιάννη Μελετίδη.
- Αρχίζουν να δίνονται στη λέσχη οικονομικές χορηγίες και δωρεές λόγω της θεμελίωσης του ΠΠΚ από δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες, ιδιώτες, κλπ.
- Το 1990 διατίθεται ποσό 5.000δρχ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τους ποντίους πρόσφυγες επαναπατρισθέντες από την ΕΣΣΔ.
- Παρουσιάζεται θεατρική παράσταση στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο άλσος Παπάγου, με το Λάζο Τερζά.
- Το 1991 η χορωδία της λέσχης παρουσιάζει το έργο της στην ΕΤ-3.
- Λύεται η συνεργασία της ενοικίασης του ορόφου στο ξενοδοχείο «Αριστείδης».
- Υποβάλλεται αίτηση στην πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων Κωστοχωρίου και Ζωοδόχου Πηγής, για φιλοξενία μικρών παιδιών.
- Κάλεσμα σε 13 μέλη της λέσχης για εκτίμηση της αξίας του ξενοδοχείου «Αριστείδης»(3ος όροφος) και γνωστοποίηση ενεργειών για την προώθηση της ανέγερσης του ΠΠΚ. Εγγραφή στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Ημαθίας.
- Ανεβάζει τη θεατρική παράσταση στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με το έργο «Λυσιστράτη» εις την ποντιακή διάλεκτο με τον Λάζο Τερζά.
- Φιλοξενούνται 14 ποντιόπουλα στις κατασκηνώσεις του νομού, προερχόμενα από την πρώην ΕΣΣΔ.
- Το 1992 η χορωδία συμμετέχει στα πλαίσια του Γ’ Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, στη Βυρώνεια, Κομοτηνή, Κορομηλιά Καστοριάς, Φλώρινα και Τορόντο Καναδά. Προκηρύσσεται διαγωνισμός με θέμα «Η διαχρονική σημασία της Μακεδονίας για το Έθνος».
- Το 1993 παρουσιάζονται οι Μωμόγεροι στο Μακροχώρι.
- Πραγματοποιείται εσωτερική ανακατασκευή του 3ου ορόφου του ξενοδοχείο «Αριστείδης» (τρία γραφεία)προκειμένου στη συνέχεια να πουληθούν.
- Παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Τέρεν και γυναίκσον» και θεατρική παράσταση από την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Β. Ελλάδος στο θέατρο Άλσους.
- Ψήφισμα το 1994 για την ονομασία των Σκοπίων και την αποστολή του προς τους αρμόδιους.
- Η χορωδία παρουσιάζεται στη Φλώρινα, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας..
- Θεατρική παράσταση «Οι τελευταίοι» από την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Β. Ελλάδος στο θέατρο Άλσους σε συν διοργάνωση με τη λέσχη.
- Το 1995 η χορωδία περιοδεύει σε Σκύδρα, Άρνισσα και Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος.
- Επιχορηγείται η λέσχη με το ποσό των 3.000.000δρχ. για το Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας, που ακολουθεί ενώ διοργανώνει το Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Σωματείων.
- Προτείνει η λέσχη την ίδρυση ποντιακού ραδιοφωνικού σταθμού στην Παναγία Σουμελά.
- Το 1996 ξεκινάει με πνευματικό μνημόσυνο για τον Κωστή Παλαμά.
- Οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εθνεγέρτες Υψηλάντες και η προσφορά τους στο έθνος». Προκηρύσσει επίσης διαγωνισμό στο μάθημα της Έκθεσης.
- Πραγματοποιεί την εκδήλωση του Γ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων με θέμα «Ακριτικός Ελληνισμός» και εκδίδει σχετικό βιβλίο με τα πρακτικά του συνεδρίου που παρουσιάζει τον Δεκέμβριο στην Αντωνειάδειο Στέγη.
- Σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων παρουσιάζεται «Ο θάνατος του παλληκαριού» στην Αντωνειάδειο Στέγη. Βραβεύονται οι μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό με θέμα την Εθνεγερσία.
- Διατέθηκε το ποσό των 950.000δρχ. σε σεισμόπληκτους της περιοχής των Γρεβενών.
- Το 1997 γίνεται εκδήλωση προς τιμήν του Γεωργίου Χιονίδη.
- Ιδρύεται την ίδια χρονιά το τμήμα αιμοδοσίας της λέσχης.
- Η χορωδία της λέσχης ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη.
- Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το βιβλίο του Συνεδρίου.
- Επιχορηγεί με 150.000δρχ τον Καούρη Γαβριήλ για την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Οι Έλληνες στις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ-Ιστορία-Παιδεία»
- Το 1998 συναντούνται οι βασικοί φορείς για το θέμα του πόντιου Ακρίτα, στην πλατεία Καπετανίδη.
- Συμμετέχει η λέσχη στο διεθνές συνέδριο «Αλέξανδρος ο Μέγας, από τη Μακεδονία στην Οικουμένη»
- Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Άρτα.
- Οι χορωδίες Βέροιας και Κοζάνης παρουσιάζουν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων (27-6-1998) και στο ανοικτό θέατρο Κιλκίς (28-6-1998) το έργο τους.
- Με πρόταση της νεολαίας της λέσχης πραγματοποιείται το 1ο Συναπάντημα νεολαιών στην Παναγία Σουμελά.
- Αποστέλλεται επιστολή για την ανέγερση του μνημείου στην πλατεία Καπετανίδη προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με την οποία αιτείται η οικονομική στήριξη ανέγερσής του.
- Πραγματοποιείται εκδήλωση για το Ρήγα Φεραίο και τον Διονύσιο Σολωμό.
- Δωρίζονται 50.000δρχ. στο σχολικό μαθητικό συνεταιρισμό ειδικού δημόσιου σχολείου Βέροιας.
- Το 1999 πραγματοποιείται εκδήλωση για την εορτή της μάνας.
- Αποστέλλονται οι θέσεις του συλλόγου προς την ΠΟΠΣ ενόψει της Γενικής της Συνέλευσης.
- Η χορωδία του συλλόγου παρουσιάζει ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια στην Αετοράχη Ελασσόνας και τα Σούρμενα Αττικής.
- Δημιουργείται το τμήμα ζωγραφικής με την Βάσω Σιδηροπούλου –Καραμήτσου. Διατίθενται προς πώληση τα γραφεία στο ξενοδοχείο «Αριστείδης».
- Το έτος 2000 φιλοξενεί το σύλλογο «Κομνηνών» για την παρουσίαση των Μωμόγερων.
- Ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Ο τελευταίον ο χορόν» (14-5-2000) με τους Ακρίτες του Πόντου.
- Συμμετέχει στις εργασίες του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων, για την Εθνική Αυτογνωσία.
- Το 2001 οργανώνεται το «Χριστούγεννα στη μητέρα Ελλάδα» του συλλόγου Ποντιακή Εστία Μελβούρνης Βικτώριας και φιλοξενεί το σύλλογο «Πόντιοι Μελβούρνης», με διαμονή στη Βεργίνα.
- Αποστέλλει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μη ανανέωση άδειας παραμονής οκτώ ποντίων φοιτητών εκ Τραπεζούντας, ελληνικής καταγωγής.
- Δωρίζει ποσό 30.000δρχ. στο Χαμόγελο του παιδιού.
- Εντάσσεται το ΠΠΚ στα περιφερειακά Ολυμπιακά έργα.
- Παρουσιάζονται οι Μωμόγεροι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το σύλλογο Ποντίων Τετραλόφου καλεσμένοι της λέσχης.
- Το 2002 ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Βάι π’ ίσεν τη νύφε» από το δημοτικό θέατρο του Δήμου Ελλησπόντου
- Εγκαινιάζεται το ΠΠΚ από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και προεδρίας του κ. Γιάννη Μιχαηλίδη.
- Η χορωδία του συλλόγου μεταβαίνει στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος και συμμετέχει στην πολιτιστική Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης.
- Συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων στο 11ο διεθνές φεστιβάλ φολκλορικών συγκροτημάτων, στη Βάρνα Βουλγαρίας.
- Παράσταση με τα έθιμα του ποντιακού γάμου στην Αθήνα.
- Τιμητική εκδήλωση προς το ζεύγος Μιχάλη και Ρούλας Μουρατίδη, στη ΛΑΦ Βεροίας.
- Η πρώτη εκδήλωση του ΠΠΚ πραγματοποιείται στις 15-12-2002
- Την Πρωτοχρονιά του 2003 η λέσχη εμφανίζεται στην ΕΤ-3.
- Ημερίδα με τη Λένα Καλπίδου με θέμα «Η παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου, πριν το 1922»
- Εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα με ομιλητή τον Κων/νο Βαβούσκο.
- Υποδεχόμαστε στη λέσχη τον Έλληνα κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίκιν- Γραμματικόπουλο.
- Το 2004 δωρίζεται ποσό 100€ στους γιατρούς χωρίς σύνορα.
- Τα έθιμα του ποντιακού γάμου παρουσιάζονται στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
- Πραγματοποιείται εκδρομή στον αλησμόνητο Πόντο τον Ιούλιο του 2004.
- Αναπαράγει DVD με θέμα παλαιότερη εκδρομή στον Πόντο και το διαθέτει προς πώληση.
- Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 15αυγουστου στην Παναγία Σουμελά .
- Συμμετέχει σε φολκλορικό φεστιβάλ χορών στο Κλουζ της Ρουμανίας με το χορευτικό της τμήμα.
- Παρουσιάζει στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας το θεατρικό έργο «Έ ρε γλέντια» την 5-12-2004.
- Το 2005 πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της λέσχης
- Εορτάζεται η Κοίμηση Της Παναγίας στα υψώματα της Καστανιάς.
- Συμμετοχή σε φεστιβάλ στον Ελαιώνα Δήμου Πύργου Ηλείας, στις 9/7/2005, κατόπιν προσκλήσεως του Π.Σ. Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας» και του Π.Σ. Μαλώνα «Ο Φερακλός».
- Οργανώνει έκθεση με ιστορικά και λαογραφικά κειμήλια στο ΠΠΚ τον Αύγουστο .
- Στις 11/9/2005 πραγματοποιείται στο ΠΠΚ της λέσχης εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του έργου της εφημερίδας ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ.
- Όλο τον Οκτώβριο φιλοξενεί έκθεση του Κώστα Φωτιάδη με θέμα «Πόντος- δικαίωμα στη μνήμη».
- Διοργανώνει ημερίδα με θέμα την ποντιακή φορεσιά, στις 3-1-2005.
- Πραγματοποιούνται οι καθιερωμένοι χοροί της λέσχης.
- Το 2006 πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδικών τμημάτων στην Αθήνα.
- Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα στο Κομνήνιο Ημαθίας (6/2006)
- Συμμετέχει σε φεστιβάλ χορού στη Ρόδο και στην Παναγία Σουμελά.
- Συμμετέχει στο 2ο φεστιβάλ της ΠΟΕ στη Δράμα.
- Ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο ΠΠΚ της λέσχης την 9-5-2006 με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
- Επίσκεψη της νεολαίας της λέσχης στον Πόντο (30-6-2006)
- Πραγματοποιεί τους καθιερωμένους ετήσιους χορούς ενηλίκων και παιδιών.
- Στις 12-4-2006 αρχίζει ενημερωτική ποντιακή εκπομπή στο «Ράδιο Αλεξάνδρεια».
- Το 2007 φιλοξενείται η λέσχη από την αδελφότητα του Τορόντο Καναδά (23 -12-2006 έως τις 9-1-2007.
- Συμμετέχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού (θέατρο- μουσική –χορός), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
- Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα στις 22,23 και 24/6/2007.
- Στις 11/6/2007 ο Σάββας Καλεντερίδης καλεσμένος της λέσχης παρουσιάζει τη «Ώρα της αλήθειας για την παράδοση του Οτσαλάν» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
- Υπογράφεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της λέσχης και του Δήμου Βέροιας.
- Συμμετέχει στο 3ο φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ στις 22/9/2007 στη Λάρισα.
- Αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στους πυρόπληκτους της Ηλείας.
- Πραγματοποιείται η συνάντηση της νεολαίας της λέσχης στις 11/11 στο ΠΠΚ.
- Διαθέτει την κύρια αίθουσα του ΠΠΚ για τον1ο διαγωνισμό Συλλόγου Φίλων Ωδικών Πτηνών.
- Το 2008 γίνεται επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID- InternationalDanceCouncil).
- Συμμετέχει στο ψήφισμα όλων των ποντιακών σωματείων του Νομού Ημαθίας σχετικά με το διοικητικό καθεστώς του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
- Στις 8/9/2008 το χορευτικό τμήμα της λέσχης συμμετέχει στις πανελλήνιες εκδηλώσεις «ΕΜΜΕΛΕΙΑ 2008» που οργανώνεται από τη Δώρα Στράτου και το Τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID-UNESCO)
- Πρωταγωνιστεί στο 3ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου στην πόλη της Βέροιας που διεξάγεται από 24/10 έως 2/11/2008, στην πόλη της Βέροιας.
- Παρουσιάζεται το έθιμο του Κλήδονα από το θεατρικό τμήμα στις 25/10/2008 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας και στις 7/12 στο χωριό Βεργίνα.
- Αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων στις 2/1/2008 στη Νέα Νικομήδεια.
- Συμμετέχει στο 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Χορών της ΠΟΕ που έγινε στις 18/10/2008 στο Φάληρο Πειραιά.
- Τιμά σε ιδιαίτερη εκδήλωση στις 8/12/2008 τους Κων/νο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
- Το 2009 πραγματοποιεί το έθιμο των Μωμόγερων στις 4/1/2009 στο χωριό Νέα Νικομήδεια Ημαθίας.
- Πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό στις 28/2/2009 στο κέντρο «ΑΚΡΙΤΑΣ» και τον αποκριάτικο παιδικό χορό στις 14/2/2009 στο χώρο του ΠΠΚ, στο Πανόραμα.
- Τα τμήματα χορού και λύρας εμφανίζονται σε εκπομπές της ΠΕΛΛΑ TV,ALTERTV και ΕΤ-3 στην εκπομπή του Γιώργου Μελίκη.
- Τον Αύγουστο συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Εύηχη Πόλη « του Δήμου Βέροιας.
- Πραγματοποιούνται οι θερινές εκδηλώσεις του Κλήδονα στο Κομνήνιο Ημαθίας.
- Υποδέχεται στις εγκαταστάσεις της λέσχης τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστραλίας κ. Μ. Άτκινσον.
- Ανεβάζει την παράσταση του εθίμου του Κλήδονα στις 28/6/2009 στο χωριό Ραχιά Ημαθίας.
- Συμμετέχει με τη νεολαία της στο 5ο αντάμωμα Ποντιακών Νεολαιών της ΠΟΕ τον Ιούλιου του 2008.
- Επισκέπτεται το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και συμμετέχει σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Ν. Σούλι Πατρών.
- Συμμετέχει στο 19ο συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά και στην επέτειο από τα 100 χρόνια ίδρυσης της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο.
- Ενεργοποιείται το τμήμα παρακάθ.
- Το 2010 δημιουργούνται δύο νέα μουσικά τμήματα του Γαβάλ (ποντιακή φλογέρα) και του Αγγείου (γκάιντα) καθώς επίσης και το 2ο τμήμα ποντιακής διαλέκτου.
- Πραγματοποιείται 11ήμερη εκδρομή στον Πόντο, στις αλησμόνητες ιδιαίτερες πατρίδες των Ποντίων.
- Συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.
- Πραγματοποιούνται ο ετήσιος χορός του συλλόγου και ο παιδικός αποκριάτικος χορός.
- Συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο χωριό Γεωργιανοί Ημαθίας την ημέρα του Αγίου Γεωργίου με τα χορευτικά της τμήματα.
- Πραγματοποιεί εκδρομή στο Νομό Κοζάνης και επισκέπτεται εργοστάσια και συλλόγους της περιοχής.
- Επισκέπτεται το γηροκομείο Βέροιας και το Νοσοκομείο Βέροιας για ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών του Πάσχα αλλά και των Χριστουγέννων.
- Συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη.
- Οργανώνει ημερίδα με θέμα «Το ποντιακό ζήτημα από την πλευρά των Τούρκων» με κύριο ομιλητή τον κ. Θεόδωρο Παυλίδη.
- Πραγματοποιεί 11ήμερη εκδρομή στον Πόντο.
- Καταγγέλλει την διοίκηση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» για μη δημοκρατική διοίκηση του ιδρύματος και υποβάλλει σχετικό υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας .
- Συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ χορού στην Κωνσταντίνου-πόλις που οργάνωσε ο όμιλος Τουρισμού και Πολιτισμού του Σισλή.
- Στις 17-10-2010 το θεατρικό τμήμα ανεβάζει την παράσταση «Γιάντες» στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.
- Ενεργοποιείται το τμήμα καταγραφών.
- Συμμετέχει στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.
- Συμμετέχει στη 2η Πανελλήνια Ημερίδα Χορού που γίνεται στα Γρεβενά.
- Το 2011 ενημερώνει την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αλλά και όλο τον ελληνισμό με άρθρα σε όλα τα ΜΜΕ περί του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
- Πραγματοποιεί μεγάλη εκδρομή στην Ονειρούπολη Δράμας.
- Αναβιώνει τα Μωμοέρια στους δρόμους της Βέροιας
.
- Πραγματοποιεί ανοικτό και δωρεάν σεμινάριο χορού για όλο τον κόσμο.
- Πραγματοποιεί 4ήμερη εκδρομή στο Βελιγράδι και συμμετέχει σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για το Ρήγα Φεραίο.
- Ξεκινούν τα παραδοσιακά παρακάθια στη λέσχη από το τμήμα νέων.
- Συμμετέχει με τα χορευτικά της τμήματα σε φεστιβάλ τοπικά και πανελλαδικά (Χ.ΟΦ.Ε.Θ- Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε, κλπ)
- Πραγματοποιεί τις θερινές εκδηλώσεις του Κλήδονα και τους ετήσιους χορούς ενηλίκων και παιδιών.
- Πραγματοποιεί 11ήμερο οδοιπορικό στη γη του Πόντου.
- Συμμετέχει στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Κομοτηνή. (1-10-2011)
- Ανεβάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» στις 10-12-2011 στο Χώρο Τεχνών.
- Το 2012 για άλλη μια χρονιά αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων και πραγματοποιούνται οι ετήσιοι χοροί..
- Συναντήσεις μελών του ΔΣ της Ε.Λ.Βέροιας με αντιπεριφερειάρχη , δήμαρχο, βουλευτές του Νομού Ημαθίας για εκδημοκρατισμό του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
- Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα στα υψώματα του Βερμίου.
- Πραγματοποιείται και πάλι η Προσκυνηματική εκδρομή στον Πόντο, το καλοκαίρι.
- Στις 13-10-2012 πραγματοποιείται μεγαλειώδης συνάντηση των μελών και φίλων στο ΠΠΚ και ακολουθεί γλέντι.
- Στα γραφεία του ΠΠΚ τιμούνται ξεχωριστές προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης Λαχανόπουλος.
- Συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων όπως του ΠΣ Λευκαδίων «ΑΝΘΕΜΙΑ», του Μ.Σ Ποντίων Ν. Προδρόμου, κλπ.
- Το 2013 πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών για ανακύκλωση και καθαριότητα.
- Συμμετέχει στην 9η συνάντηση νεολαίας της ΠΟΕ, που έγινε στο Παρανέστι Δράμας στις 9,10&11/8/2013.
- Πραγματοποιεί τους ετήσιους χορούς ενηλίκων και παιδιών καθώς επίσης παρουσιάζει τα δρώμενα των Μωμόγερων και του Κλήδονα.
- Παρευρίσκεται με τα χορευτικά της τμήματα στο Μπεϊζίκ-Ντουζού της Κωνσταντίνου-πόλις από 13-16 Αυγούστου , συμμετέχοντας σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.
- Φιλοξενεί με ιδιαίτερη θέρμη ομογενείς από ΗΠΑ και Καναδά.
- Συμμετέχει σε φεστιβάλ στο Bracciano της Ιταλίας.
- Το 2014 αποστέλλει επιστολή προς τα απανταχού ποντιακά σωματεία για τη στήριξη του αγώνα αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»