Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ιδρύθηκε από πόντιους 1ης και 2ης γενιάς με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Η προσφορά της κατά κοινή ομολογία υπήρξε πληθωρική και ποικιλόμορφη.
Στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο 10 στερεμάτων στην περιοχή Πανόραμα στην πόλη της Βέροιας.
Διαθέτει υπερσύγχρονο Πνευματικό Εκθεσιακό Κέντρο, φιλοξενώντας όλο το χρόνο εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής. Στους ίδιους χώρους στεγάζει ίσως μια από τις πιο οργανωμένες ιματιοθήκες παραδοσιακών φορεσιών στον ελλαδικό χώρο. Λειτουργεί γραμματεία σε καθημερινή βάση και βιβλιοθήκη με μεγάλο αριθμό βιβλίων κυρίως ποντιακού περιεχομένου.
Εκδίδει από το 1989 την εφημερίδα «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» με συνδρομητές σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία).
Διοργάνωσε με επιτυχία το 1996 το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας στη Βέροια εκδίδοντας βιβλίο με τα πρακτικά του Συνεδρίου και συνδιοργάνωσε το 2008 το Γ’ Φεστιβάλ Περιφερειακού Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο Νομό Ημαθίας, αφιερωμένο στον πόντιο λόγιο Νίκο Σιδηρόπουλο.
Βρίσκεται διαρκώς κοντά στους αδελφούς μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση βοηθώντας ποικιλοτρόπως. Από το 1990 διατηρεί ραδιοφωνικές εκπομπές σε τοπικούς σταθμούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Κορυφαίο γεγονός κάθε χρόνο αποτελούν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου (εθελοντική αιμοδοσία, με το σύνθημα «δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε», δενδροφύτευση, με το σύνθημα «μια ρίζα για τη ρίζα μας», λαμπαδηφορία, ομιλίες από έγκριτους ιστορικούς και καθηγητές Πανεπιστημίου, καταθέσεις στεφάνων, θεατρικές παραστάσεις με θέμα τα τραγικά γεγονότα της εποχής κ. τ λ.).
Το τμήμα αιμοδοσίας το οποίο ιδρύθηκε από το τμήμα Νέων το 1997, επαναλειτουργεί από το 2006 και διαθέτει Τράπεζα Αίματος όπου σε συνεργασία με το Γ. Νοσοκομείο Βέροιας πραγματοποιεί δύο φορές τον χρόνο εθελοντική αιμοδοσία.
Κόσμημα αποτελεί στη Βέροια το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της Ε. Λ. Β. και το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Καπετανίδη στην περιοχή Πασά-Κιόσκι της Βέροιας.
Από το καλοκαίρι του 2004 διαθέτει προς πώληση την ταινία «Οδοιπορικό στον Πόντο» - μια ταινία που αποτελεί κέντρισμα για κάθε μελετητή.
Έχει οργανώσει πολυήμερες εκδρομές στον Πόντο το 1981, το 1982, το 2004, το 2006, το 2010 και το 2011.
Στα μελλοντικά σχέδια του Δ.Σ. είναι η δημιουργία μουσείου για την στέγαση και έκθεση του πλούσιου λαογραφικού υλικού που έχει στην κατοχή της.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ιδρύει την πρώτη ποντιακή χορωδία (με περισσότερα από 100 μέλη) δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στο Ποντιακό τραγούδι, η οποία με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια προσπάθεια ανάλογης προβολής του ποντιακού τραγουδιού, παράλληλα με το χορό μέσα από τα χορευτικά τμήματα.
Αξιόλογο και ουσιαστικό το τμήμα μουσικής, όπου λειτουργούν:
από το 1995 η σχολή ποντιακής λύρας, η οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε άψογα με τη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας- Νάουσας και Καμπανίας και από το 2010 επαναλειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Λέσχης στο Πανόραμα
το τμήμα εκμάθησης νταουλιού που συστάθηκε το 2006
από το2008 το τμήμα εκμάθησης ποντιακών πνευστών οργάνων (χειλιαύλιν-αγγείου).
Επίσης από το 2009 λειτουργεί το τμήμα παρακαθιού, στο οποίο οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα ποντιακά τραγούδια, αλλά συγχρόνως και τους κανόνες που διέπουν το γνήσιο ποντιακό μουχαμπέτι.
Ηχογράφησε δύο δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια, οι οποίοι διατίθενται σε CD.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αξιόλογη είναι η προσπάθεια του τμήματος καταγραφών με ανεκτίμητης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας συνεντεύξεις από ηλικιωμένους 1ης και 2ης γενιάς.
Αξιόλογη είναι και η πορεία της θεατρικής ομάδας όπου κατά διαστήματα έχει ανεβάσει ορισμένα από τα καλύτερα ποντιακά θεατρικά έργα (Κλήδονας, Λαζάραγας, Κουκούδας, Ξενητέας κ.τ.λ.).
Το 1996 με πρωτοβουλία του τμήματος νέων ξεκίνησε το γνωστό πλέον Συναπάντημα Ποντιακών Νεολαιών που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά υπό την αιγίδα του Ιδρύματος και αποτελεί πλέον θεσμό.
Με την προτροπή της διοίκησης το 2006 ξεκίνησε το τμήμα γυναικών, το οποίο με την ευαισθησία που διακρίνει τις γυναίκες, δραστηριοποιείται σε ανάλογους τομείς και εξελίχθηκε στο τμήμα κατασκευών – περιπτέρου, το οποίο επιμελείται τα διάφορα αναμνηστικά με το λογότυπο της Ε.Λ.Β..
Από το 2006 ανέβηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Συλλόγου, www.elverias.gr, με συνεχείς ανανεώσεις των θεμάτων της και με μεγάλη επισκεψιμότητα, κυρίως από το εξωτερικό.
Η διάθεση κυρίως των Νέων για τη γνωριμία τους με τις παραδόσεις μας, προετοίμασε το έδαφος και το 2007 συστάθηκε το τμήμα ποντιακής διαλέκτου, της οποίας η ρίζα είναι η αρχαία ιωνική διάλεκτος.
Το τμήμα χορού μετράει την ύπαρξή του από την ίδρυση της Ε. Λ.Β., το 1955.
Διαθέτει πέντε ομάδες εκμάθησης ποντιακών χορών όλων των ηλικιών. Συμμετέχουν ανά έτος 250 χορευτές και χορεύτριες (μικροί και μεγάλοι). Οι ομάδες εκπροσώπησης, είναι η παιδική, η εφηβική και των ενηλίκων με συμμετοχές και διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Από το 2008 είναι επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) International Dance Council.