Ένα εντελώς ξεχωριστό βιβλίο έφτασε στα χέρια μας και στην αντίληψή μας, προς μεγάλη έκπληξη και χαρά μας, που μας έκανε να αισθανθούμε συγκίνηση, δέος, θαυμασμό, υπερηφάνεια.
Πρόκειται για το βιβλίο μουσικής του Μιχάλη Καλιοντζίδη με τίτλο: Η λύρα του Πόντου – οργανολογία, τεχνική, ρεπερτόριο, από τις εκδόσεις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Η έκδοση του έργου αυτού συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε (Ευρωπαϊκή Ένωση) και το ΥΠΕΠΘ (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων), γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη σημαντικότητά του, διανέμεται και διδάσκεται στους σπουδαστές του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του βιβλίου και υπογράφεται από το Συνθέτη και ερευνητή κ. Χριστόδουλο Χάλαρη: «Λιγοστή έως ελάχιστη είναι η βιβλιογραφία που σχετίζεται με την παραδοσιακή ελληνική μουσική…».
Και καταλήγει ο Χριστόδουλος Χάλαρης: «Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, με το μεράκι και την αγωνία του ανθρώπου που συνέδεσε τη ζωή του με τη φωνή του Πόντου, καταφέρνει να προσφέρει στη σύγχρονη βιβλιογραφία ένα εξαιρετικό χρήσιμο πόνημα».
Πράγματι το συγκεκριμένο «έργο» του Μιχάλη Καλιοντζίδη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα γραφής στην Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική, το μοναδικό ίσως για την Ποντιακή Μουσική Παράδοση, απ’ ότι τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε, και που για πρώτη φορά στα χρονικά της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης της χώρας μας, αυτό το «έργο» να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας σε πανεπιστημιακό ίδρυμα όπως το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Μιχάλης Καλιοντζίδης καταφέρνει να προάγει την Παραδοσιακή μουσική κουλτούρα του Πόντου και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα αυτή να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας άρα συνέχισης της μουσικής μας παράδοσης. Άλλωστε, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι, αυτό ήδη γίνεται σε μεγάλη έκταση, και από άλλους αξιολογότατους δασκάλους – μουσικούς της ποντιακής μουσικής μας παράδοσης. Σήμερα, και μπορούμε να καυχιόμαστε γι’ αυτό, η λύρα παίζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό όργανο. Και σίγουρα, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και επιτυχίας, αν σκεφτεί κανείς ότι στις 12 μουσικές σχολές που συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με περισσότερους από 350 μαθητές που μαθαίνουν ποντιακή λύρα.
Το λιγότερο που οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε εμείς είναι να επαινούμε τέτοιες προσφορές και προσπάθειες, να χαιρόμαστε, να ελπίζουμε, να αισθανόμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε ότι έχουμε τέτοιους θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης και ιστορίας.