Επίκαιρα μηνύματα εξέπεμψαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας
Το Σάββατο 19 Μαϊου 2012 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά διοργάνωσε στο Μπόουλινγκ Γκριν στο Μανχάταν την τελετή έπαρσης της σημαίας. Στο βήμα ο πρόεδρος Δημήτρης Μολοχίδης.
Νέα Υόρκη. «Επίκαιρα και αισιόδοξα», χαρακτήρισε τα μηνύματα των εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας που διοργανώθηκαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ο ιστορικός Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης.
Ο Δρ. Κυριακίδης, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ήρθε στην Αμερική για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Στα Χνάρια των Αργοναυτών», οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Μαϊου στην Αστόρια και ολοκληρώθηκαν προχθές με την προβολή στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιτστόουν.
Ο κ. Κυριακίδης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρη Μολοχίδη επισκέφθηκε τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» και παραχώρησε συνέντευξη.
Ερωτηθείς εάν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, επεσήμανε ότι «είχε έρθει το 2008 για μια έρευνα στα αρχεία της Αμερικανικής Ιεραποστολικής Εταιρείας που φυλάσσονται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ» και ότι είχε έρθει και άλλες φορές.
Οσον αφορά τα μηνύματα των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, είπε ότι «είναι ενθαρρυντικά. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει και ότι έχει μια μεγαλύτερη διάθεση να θυμάται τα παλιά. Ειδικά εδώ στην Αμερική οι Ελληνες είναι πιο Ελληνες από αυτούς που ζουν στην Ελλάδα με την έννοια ότι έχουν το καημό για την πατρίδα και θέλουν να βλέπουν την Ελλάδα να προοδεύει».
«Οι εκδηλώσεις εδώ ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένες. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι η Ομοσπονδία έκλεισε ένα μουσείο κινηματογράφου για να γίνει η πρεμιέρα. Αυτό έχει μια συμβολική σημασία διότι μας παρέχει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τα στενά όρια ενός συλλόγου και να απευθυνθούμε στην ευρύτερη κοινότητα. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι και η πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου "Εύξεινος Πόντος" του Μόντρεαλ με τους Αρμενίους της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που οι Αρμένιοι άνοιξαν διάπλατα το πολιτιστικό τους κέντρο για να δεχτούν τους Ποντίους και τους εκπροσώπους της Ομογένειας του Μόντρεαλ».
Παράλληλα, τόνισε ότι «προ δέκα περίπου ετών οι Αρμένιοι αρνιόντουσαν να συνεργαστούν με τους Πόντιους, διότι οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν τον αγώνα και είδαν ότι ξαφνικά έρχεται μια άλλη πολιτισμική και εθνική ομάδα να επωφεληθεί από τα επιτεύγματα των αγώνων τους».
«Το κλίμα άλλαξε ριζικά μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών του Δεκεμβρίου του 2007 μέσω της οποίας αναγνωρίζει ότι ‘η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας της μεταξύ του 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους, Ελληνες του Πόντου και άλλους Ελληνες της Μικράς Ασίας».
Έκτοτε όλα τα συνέδρια που διοργανώνουμε έχουν κοινό τίτλο «Μια στρατηγική, τρεις γενοκτονίες, όπου συμμετέχουν οι Ελληνες, οι Αρμένιοι και ο Ασσύριοι», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα σχόλια των ομογενών για το ντοκιμαντέρ, επεσήμανε:
«Αυτή η ταινία ήρθε να καλύψει ένα κενό. Οι άνθρωποι συγκινήθηκαν. Αλλοι εξέρχονταν από τις αίθουσες κλαίγοντας, άλλοι διηγούμενοι προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες που κουβαλούσαν μαζί τους. Οι άνθρωποι διψούν για ποιοτικές δουλειές. Τους δίνεις τη δυνατότητα να αισθάνονται και να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους. Ομως, με την ταινία τους δίνεις τα λόγια με τα οποία θα μπορέσουν να μεταφέρουν προς τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή την υπερηφάνεια».
Αναφερόμενος στην ταινία, τόνισε: «Βασικός μας στόχος ήταν να αποφύγουμε τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα ούτως ώστε να μπορούμε να την προβάλουμε σε ένα ανομοιογενές ακροατήριο. Μας ενδιέφερε να πάει σε ακαδημαϊκά κέντρα, όπως έγινε στην Αγγλία, στην Ιταλία και αλλού και οι επιστήμονες το θεώρησαν ως ένα επιστημονικό εγχείρημα. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα αντικειμενικά. Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο θέμα, αλλά ένα δύσκολο ζήτημα».
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στα Χνάρια των Αργοναυτών», όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι μια εξαιρετική παραγωγή του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα».
Αναφερόμενος στο Ερευνητικό Κέντρο ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης επεσήμανε: «Η ταινία εντάσσονταν στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής του Ιδρύματος και της προβολής των δεδομένων που παράγει το ερευνητικό μας Ινστιτούτο. Η επόμενη μεγάλη δράση που ετοιμάζουμε είναι το τρίτο διεθνές συνέδριο ποντιακών ερευνών. Αυτή τη φορά θα απευθύνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να καταγράψουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ποντιακή ιστορία.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε μας, αλλά πιστεύω ότι θα τα ξεπεράσουμε».
Ερωτηθείς για την Παναγία Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, είπε ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια. «Να μην ξεχνούμε ότι η Παναγία Σουμελά αποτελεί σύμβολο της ταυτότητάς της. Ο συμβολισμός του είναι μεγάλος», είπε.
Ο Δρ. Κυριακίδης αυτό το διάστημα ασχολείται με την έρευνα σχετικά με την τον ρόλο και την παρουσία των Ρωμαιοκαθολικών αποστολών στον Πόντο.
«Ήθελα να αποκαλύψω και άλλα κομμάτια της ιστορίας του Πόντου τα οποία δεν ξέρουμε. Ξεκίνησα την έρευνα στα αρχεία του Βατικανού και είναι η τρίτη χρονιά που ασχολούμαι με αυτήν. Έχουν βγει σημαντικά αποτελέσματα και για τη Γενοκτονία. Το πιο σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητες πηγές συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Υπάρχουν και αρχεία που θεωρούνται μυστικά ακόμη και κατά την διάρκεια του αποχαρακτηρισμού τους μερικά από αυτά δεν τα δίνουν στην δημοσιότητα», κατέληξε ο Δρ. Κυριακίδης.
Πηγή: e-pontos