Menu
A+ A A-

Maria Salonikidou

Δ.Τ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ

Βέροια, 11-12-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Tο απόγευμα της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίκαιρη διάλεξη με θέμα «Μωμόγεροι – Κιβωτός λαϊκής παράδοσης – Δρώμενο σταθμός για τον πολιτισμό» στο ΠΠΚ της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σε μια γεμάτη αίθουσα από μέλη και φίλους της Λέσχης.

            Μετά από φιλικό χαιρετισμό που απεύθυνε στους ομιλητές   ο Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Νίκος Τουμπουλίδης και ο χοροδιδάσκαλος κ. Βαγγέλης Ιντζεβίδης, τον λόγο πήρε ο ερευνητής και επί χρόνια χορευτής Θόδωρος Πιλαλίδης «Πρέπει να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε ότι κληρονομήσαμε, για να δυναμώσουμε και να αναδείξουμε το παρόν» ήταν τα πρώτα λόγια του. Στη συνέχεια με γλαφυρό και μοναδικό τρόπο κάνοντας αναφορές σε έρευνες λαογράφων, επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση του δρώμενου των Μωμόγερων, για να αναδειχθεί η βιωματική γνώση της πρώτης γενιάς. Ακολούθησε μία γενική περιγραφή για το τι είναι τα Μωμοέρια ή Κοτσαμάνια; Είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό και χοροθεατρικό ποντιακό έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί μας μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ένα δρώμενο που διαδραματίζεται στον χώρο και στον χρόνο από τις τοπικές κοινωνίες. Ο χορός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί σε αυτόν στηρίζεται η δράση του εθίμου. Ο χορός προκαλεί ενθουσιασμό,  δέος κι έκσταση. Οι χορευτές αναδεικνύουν όλες τους τις αρετές ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα στην μνήμη των θεατών. Ο θεατρικός τρόπος του δρώμενου σατιρίζει πρόσωπα και πράγματα. Τα Μωμογέρια αποτελούνται από 20-30 άτομα. Τον αρχηγό, την χορευτική ομάδα, την θεατρική ομάδα και άλλα πρόσωπα, τα οποία προκαλούν γέλιο κι ευθυμία σε όσους το παρακολουθούν. Ο αρχηγός αφήνει το δικό του στίγμα στον θίασο, με το ύφος, το στυλ και την χορευτική του φόρμα. Δύο μουσικοί με την λύρα και το αγγείο συνοδεύουν το δρώμενο. Η ενδυμασία των Μωμογέρων αποτελείται από την περικεφαλαία, το υποκάμισο, την προσωπίδα, το γιλέκο, τη ζώνη, την φουστανέλα, την περικνυμίδα, τις καλτσοδέτες, τα παπούτσια ή τσαρούχια, το ταραπουλούζ, την αλυσίδα και το ξίφος.

            Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του χοροδιδάσκαλου, Κώστα Ευθυμιάδη από το Ροδοχώρι Νάουσας. Ο κ. Ευθυμιάδης μίλησε με βιωματικό τρόπο για το έθιμο στον τόπο του. Μίλησε για τον παππού του και τους νεότερους του χωριού που εδώ και 12 χρόνια αναβιώνουν το έθιμο των Μωμόγερων κατά το 12ήμερο (τα Φώτα). Σύμφωνα με τον ίδιο τα Μωμοέρια είναι η προσμονή ότι κάτι σπουδαίο έρχεται. Οι προετοιμασίες, οι συζητήσεις, οι εικόνες, η συγκίνηση όταν φοράς τη στολή, η διαδρομή που ακολουθείτε, τα βλέμματα των κατοίκων που σε κάνουν να νιώθεις ξεχωριστός, πως νιώθεις όταν ακούς το σύνθημα από τον αρχηγό... Νιώθει τιμή και περηφάνια που τα έζησε.

            Τέλος μίλησε η ιστορικός Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου Ευθυμία που με επιστημονική τεκμηρίωση μας απέδειξε ότι, «Τα Μωμογέρια είναι ένα δρώμενο που δίνει πολλές απαντήσεις για την ιστορία μας. Ένα δρώμενο που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα, πριν το αρχαίο Αττικό δράμα. Αποτελείται από χορευτική ομάδα 12 ατόμων, θεατρική ομάδα (2 νύφες, γέρος, γριά, διάβολος, γιατρός, αρκούδα, αστυνομικός και άλλοι ρόλοι όπως καμήλα κ.α.), φέρουν προσωπεία και σατιρίζουν τα κακώς γραμμένα κείμενα της κάθε εποχής, και την ομάδα των μουσικών που συνοδεύει τα Μωμογέρια. Αφού πάρουν την ευχή του παπά, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, αυτοσχεδιάζουν διαλόγους με τους σπιτονοικοκύρηδες και οι νοικοκυρές τους προσφέρουν κεράσματα. Τα Μωμογέρια τα χαρακτηρίζει η ιστορικότητα, η ανθρωπιστική δράση και η βιωματική σχέση.

            Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό κι απαντήθηκαν ερωτήματα. Σίγουρα όσοι παρευρέθησαν θα νιώθουν τυχεροί γιατί άκουσαν και είδαν όσα κατά καιρούς τους άφηναν ερωτηματικά από το συγκεκριμένο δρώμενο και έλυσαν κάθε απορία τους.

            Η εκδήλωση έκλεισε προσφέροντας ο κ. Ν. Τουμπουλίδης στους ομιλητές το νέο ημερολόγιο του συλλόγου και δύο φιάλες κρασί ενώ όλοι μαζί στο τέλος πέρασαν από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασε η νεολαία   της λέσχης.

           Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γραμματέας

               Σαρημιχαηλίδης Παύλος                                   Τουμπουλίδης Νικόλαος 

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Λ.Β.

 Βέροια, 10-12-2017

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

         Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εν όψει των Χριστουγέννων, τα μέλη και οι φίλοι της Ε.Λ.Β. συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας (όπως γάλα εβαπορέ, ρύζι, μακαρόνια) για τις οικογένειες που έχουν την ανάγκη μας και αναλώσιμα υγειονομικά υλικά (πάνες, υποσέντονα) για το Γηροκομείο Βέροιας.   

Ο καθένας που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει από το υστέρημά του, θα συμβάλει στη δράση μας, ώστε τις μέρες των εορτών να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες καθώς και το γηροκομείο.

           Όλα τα είδη θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της Λέσχης, Λ. Πορφύρα 1 στο Πανόραμα, μέχρι και τις 17-12-2017.

Πληροφορίες στην Γραμματεία στο τηλ. 2331072060- καθημερινά από Κυριακή έως Πέμπτη 17:00 με 21:00. Υπεύθυνη: Μελικιώτου Καλλιόπη τηλ. 6978083766.

Για το Δ.Σ.

Ο Γ. Γραμματέας του Τμήματος Νέων

Ρουκάς Γεώργιος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Λ.Β.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

        Καλούνται τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Λέσχης στο Πανόραμα (Λ. Πορφύρα 1, Βέροια), την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11.00 π.μ., το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

11.00 – 11.15: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας

11.15 - 11.30: Βράβευση των αριστούχων μαθητών και των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών της Λέσχης

11.30 - 11.45: Εκλογή Προεδρείου Γ.Σ. και ανάγνωση θεμάτων ΓΣ

Έναρξη συζήτησης των εξής θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

1)11.45-11.50:Πρόταση του ΔΣ για ανακήρυξη του κ. Αρχιμήδη Ιντζεβίδη ως επίτιμου μέλους της   ΕΛΒ

2)11.50 -12.30:Διοικητικός απολογισμός και προγραμματισμός

3)12.30-12.45: Οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός

4) 12.45-13.00: Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

5) 13.00-13.15: Διάλλειμα

6) 13.15-13.30: Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις –Προτάσεις

7) 13.30-13.45: Απαντήσεις

           Παρακαλούνται τα μέλη που πρόκειται να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, να προσέλθουν στο χώρο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των εργασιών.

           Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού, δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες της Γ.Σ. έχουν τα μέλη που είναι τακτοποιημένα οικονομικώς.

          Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού όσα μέλη έχουν περισσότερο από δύο χρόνια να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τακτοποιούνται με την καταβολή της συνδρομής των δύο τελευταίων ετών (2017-2018).

            Η παρουσία στη ΓΣ καθώς και η τακτοποίηση των συνδρομών σας κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου.

            Αν δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα.

Με τιμή, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                          O Γ. Γραμματέας

Παύλος Σαρημιχαηλίδης            Νικόλαος Τουμπουλίδης

Δ.Τ ΕΤΗΣΙΟΥ ΧΟΡΟΥ Ε.Λ.Β.

                   Βέροια, 28-11-2017

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

            Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ με εκατοντάδες κόσμου να γεμίζει ασφυκτικά το οικογενειακό κέντρο «Κτήμα Γκαντίδη» το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Τόκα Βάσω μέλος και χορεύτρια του τμήματος παραστάσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δ.Σ ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Β. τονίζοντας την ανάγκη παρουσίας και συμμετοχής όλων σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια, ενώ κάλεσε στο βήμα το Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη Κων/νο για ένα σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απεύθυνε και η βουλευτής Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου Φρόσω εξαίροντας το έργο της Ε.Λ.Β. που εδώ και εξήντα χρόνια αποτελεί σχολείο παράδοσης για εκατοντάδες νέους και παιδιά διαφυλάσσοντας την πολιτιστική ποντιακή παράδοση και κληρονομιά.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι πρώτες δυο παιδικές φορεσιές που εμπλούτισαν την ιματιοθήκη μας και που δώρισε στη Λέσχη την μία ο κ. Μαυρίδης Αλέξης και τη δεύτερη ο οβολός των γονέων του ειδικού κουμπαρά που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό.

Η βραδιά ξεκίνησε με τα χορευτικά τμήματα της Λέσχης που έδωσαν και πάλι το βροντερό παρόν. Η διαδοχική εμφάνιση των συγκροτημάτων αρχαρίων, παιδικού, εφηβικού τμήματος, εντυπωσίασε τους θεατές.

Εκπληκτική παρουσία είχε το τμήμα νταουλιού, όπου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα μουσικής πανδαισίας. Το κοινό χειροκρότησε τους νέους μουσικούς αποδίδοντας τα εύσημα στον δάσκαλο του τμήματος κ. Ουσταμπασίδη Δημήτρη.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση του τμήματος παραστάσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Τα δύο γυναικεία χορευτικά τμήματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πλημμύρισαν την αίθουσα με κέφι, ζωντάνια και ενθουσιασμό, ενώ το φινάλε ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό με την εμφάνιση των Μωμόγερων που ξεσήκωσαν το κοινό με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση και τον ιδιαίτερο χορό τους.

Ο χοροδιδάσκαλος κ. Βαγγέλης Ιντζεβίδης με τους συνεργάτες του, Μαρία Δεμερτζίδου, Ελπίδα Κιατικίδου, Ζωή Κουρούκα και Βάγια Παναγιωτίδου απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία και η σύμπνοια αποδίδει ζηλευτά αποτελέσματα.

Τα χορευτικά τμήματα συνόδευσαν στη λύρα οι: Πασχαλίδου Γεσθημανή , Καπουρτίδης Κων/νος, Ταυρίδης Νίκος, Κωστογλίδης Νίκος, Μουρατίδης Σωκράτης, στο νταούλι οι Μωυσιάδης Βαγγέλης, Ασβεστάς Γιώργος, Ουσταμπασίδης Δημήτρης και στο τραγούδι οι Παπαδόπουλος Λευτέρης, Δεμερτζίδου Μαρία και Χωραφαΐδου Αθηνά.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους στην ποντιακή παράδοση, ο αυτοδίδακτος και παραδοσιακός οργανοπαίκτης κ. Μαυρόπουλος Φιλάρετος και ο παλιός χορευτής της Λέσχης κ. Διαμαντόπουλος Γρηγόρης . Την βράβευση έκαναν αντίστοιχα ο Έφορος Τμημάτων κ. Θεοδωρίδης Σπύρος και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Φωτιάδης Φιλοκτήμων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με χορό και τραγούδι όπου έπαιξαν και τραγούδησαν οι: Μιχάλης Καλιοντζίδης, Γιώργος Σοφιανίδης (λύρα –τραγούδι), Ευκλείδης Παυλίδης, Στάθης Γαβρίδης (λύρα–τραγούδι), Δημήτρης Ουσταμπασίδης και Γιώργος Ασβεστάς (νταούλι), Γιώργος Βέργος (αγγείο), Δημήτρης Φουντουκίδης (πλήκτρα).

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη των τμημάτων, τους χοροδιδασκάλους κ. Βαγγέλη Ιντζεβίδη και κ. Μαρία Δεμερτζίδου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Δημήτρη Τσιαβό, τους υπεύθυνους των τμημάτων κ. Γιάννη Κοτίδη, κ. Έφη Χατζηκυριακίδου, κ. Ελπίδα Κιατικίδου, κ. Ζωή Κουρούκα, κ. Βάγια Παναγιωτίδου, τις υπεύθυνες ιματιοθήκης, τον συντονιστή των τμημάτων κ. Βασίλη Ασβεστά και κυρίως τους γονείς των παιδιών που είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθεια της Λέσχης για την διάσωση και διάδοση του πολιτισμού μας.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου Φρόσω, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κων/νος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λυκοστράτης Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ασλάνογλου Στέλιος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β κ. Ορφανίδης Γιώργος, ο εκπρόσωπος της 1ης Μεραρχίας κ. Χοϊλούς Ανέστης, το μέλος του Δ.Σ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κα. Μπαλτατζίδου Δώρα (και Δημοτικού Συμβούλου Νάουσας), οι πρώην Πρόεδροι της Ε.Λ.Β κ. Ζευγαρόπουλος Λάζαρος, κ. Καπουρτίδης Χαράλαμπος, κ. Μιχαηλίδης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας και πρώην Πρόεδρος της Ε.Λ.Β κ. Κουμπουλίδης Λάζαρος, ο Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» κ. Καγκελίδης Αντώνης, ο Πρόεδρος Τριποτάμου κ. Τσανασίδης Χρήστος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μελίκης και Περιχώρων κ. Παυλίδου Σοφία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πλατέος κ. Τσιπλακίδης Λάζαρος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Νικομήδειας «Αριστοτέλης» κ. Ελευθεριάδης Παντελής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Ζερβοχωρίου «Ποντιακά Νιάτα» κ. Διαμαντίδης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού κ. Μουρατίδης Αναστάσιος, καθώς και οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Ποντίων Μακροχωρίου, Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», Ποντίων Αλεξάνδρειας και περιχώρων, Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας, Αγίου Γεωργίου, Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσ/νίκης, Κρητικών Ν. Ημαθίας, Ποντίων Φοιτητών Σερρών, Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία «Estia home collection», το Γραφείο Γεν. Τουρισμού Αλατσίδη, την εταιρεία EXPRESS SERVICE, το ξενοδοχείο «ΛΟΖΙΤΣΙ», την εταιρεία Αφοί Ελευθεριάδη, το εστιατόριο «ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ» του κ. Ιντζεβίδη, την κ. Χατζίδη Κατερίνα, τον κ. Θεοδωρίδη Σπύρο, τα ηλεκτρονικά μέσα, pliroforiodotis, verianet, e-pontos,inveria, efxinospontos.gr,pontos-news, veriotis,naouseikanea,imathialive, Τοπική Αγορά Ημαθίας, 24oresimathia, καθώς και τις εφημερίδες Εύξεινος Πόντος, Ημερήσια και Βέροια.

Χωρίς την στήριξη και την βοήθεια όλων αυτών, δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.

Τέλος το Δ.Σ. της Λέσχης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά κυρίως να ευχαριστήσει όλους τους φίλους και τα μέλη της Λέσχης που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, χόρεψαν και διασκέδασαν, διατηρώντας το κέφι αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν με τα αντίστοιχα δώρα είναι τα παρακάτω:

  1. 699 Ένα ετήσιο συμβόλαιο από την οδική βοήθεια EXPRESSSERVICE
  2. 503 Ένα ετήσιο συμβόλαιο από την οδική βοήθεια EXPRESSSERVICE.
  3. 679 Ένα 4ήμερο ταξίδι εντός Ελλάδας για 1 άτομο προσφορά από το Γ.Γ Τουρισμού Α. ΑΛΑΤΣΙΔΗ.
  4. 248 Ένα 4ήμερο ταξίδι εντός Ελλάδας για 1 άτομο προσφορά από το Γ.Γ Τουρισμού Α. ΑΛΑΤΣΙΔΗ
  5. 512 Ένα χαλί προσφορά από το κατάστημα ESTIA HOME COLLECTION προσφορά του κ. Παπαδόπουλου Βασίλη.
  6. 56 Μία εβδομάδα δωρεάν φαγητό από το εστιατόριο ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ του κ. Ιντζεβίδη Αργύρη.
  7. 148 Μία στήλη υδρομασάζ προσφορά της εταιρείας ΑΦΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ.
  8. 519 Μια βραδιά στη σουίτα του ξενοδοχείου LOZITSI προσφορά του κ. Λαζαρίδη Ανδρέα.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

  Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Σαρημιχαηλίδης Παύλος                                               Τουμπουλίδης Νικόλαος

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ Ε.Λ.Β. 25-11-2017

                                             Βέροια, 21-11-2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8:30, θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός των μελών και φίλων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Τα μέλη των τμημάτων μαζί με τους υπευθύνους και τους συνεργάτες τους θα συναντηθούν στην πανέμορφη και φιλόξενη αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Γκαντίδη» στο 3ο χλμ. Πατρίδας-Αγίου Γεωργίου, όπου θα παρουσιάσουν ένα παραδοσιακό ποντιακό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις.

Στη βραδιά συμμετέχουν :

Λύρα -Τραγούδι: Μιχάλης Καλιοντζίδης, Γιώργος Σοφιανίδης

Λύρα -Τραγούδι: Ευκλείδης Παυλίδης, Στάθης Γαβρίδης

Νταούλι: Δημήτρης Ουσταμπασίδης, Γιώργος Ασβεστάς

Αγγείο: Γιώργος Βέργος

Πλήκτρα: Δημήτρης Φουντουκίδης

Διάθεση προσκλήσεων και κρατήσεις τραπεζιών από την Γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Κυριακή-Πέμπτη, 17:00 μ.μ- 21:00 μ.μ, τηλ. 23310-72060 & κ. Σαρημιχαηλίδης Παύλος τηλ. 6973370581.

Η τιμή πρόσκλησης είναι 15,00 ευρώ (περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό).

Η παρουσία σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογό μας και θα μας δώσει μεγάλη χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Σαρημιχαηλίδης Παύλος                                             Τουμπουλίδης Νικόλαος

3Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΙΤΣΟΥ

Βέροια, 21-11-2017

Σκιτσάροντας στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας...

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου θα συναντηθούνε οι φίλοι του σκίτσου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για να σκιτσάρουν και να δημιουργήσουν τα σκίτσα τους.

Το πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής.

13:00 -15:00 οι νέοι και 15:00- 18:00 οι παλιοί.

Όσοι φίλοι του σκίτσου θέλουν να έρθουν στην παρέα της τέχνης του σκίτσου, μπορούνε να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο της λέσχης 23310 72060 από Δευτέρα έως Πέμπτη Ώρες : 5μμ- 9 μμ στην Γραμματεία της Ε.Λ.Β Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα.

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γ. Γραμματέας

   Σαρημιχαηλίδης Παύλος                                               Τουμπουλίδης Νικόλαος

"Όταν οι πολλοί βάζουνε λίγο, γίνεται πολύ!"

                                                            Βέροια, 25-10-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όταν οι πολλοί βάζουνε λίγο, γίνεται πολύ!»

Το σημαντικότερο για εμάς, εκτός από το να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης, είναι να κάνουμε τα μικρά μας σωστά μέλη της κοινωνίας του αύριο. Την Κυριακή λοιπόν, η Σοφία Υφαντίδου, ένα δικό μας κορίτσι από την Ημαθία, πρωταθλήτρια με παγκόσμιες διακρίσεις στο έπταθλο, μας τίμησε με την παρουσία της συνοδευόμενη από τον προπονητή της κ. Μηνά Κυριάκο. Η Σοφία, με πρόσχαρη διάθεση μίλησε με τους μικρούς μας χορευτές για τις αξίες του αθλητισμού και της σωστής διατροφής στη ζωή μας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

Παράλληλα, κοινοποιήθηκε στους γονείς μια όμορφη κίνηση για τη δημιουργία παιδικών φορεσιών. Με πρωτοβουλία των χοροδιδασκάλων Μαρίας Δεμερτζίδου και Βαγγέλη Ιντζεβίδη αλλά και των υπεύθυνων τμημάτων Ελπίδας Κιατικίδου, Ζωής Κουρούκα και Βάγιας Παναγιωτίδου, δημιουργήθηκε ένας μικρός κουμπαράς με τον μεγάλο σκοπό να ραφτούν παιδικές φορεσιές για τα πολύ μικρά μας που δε στερούνται χορευτικής ψυχής αλλά, δυστυχώς, στερούνται ενδυμασίας. Ας θυμόμαστε τα λόγια ενός γέροντα: «Όταν οι πολλοί βάζουνε λίγο, γίνεται πολύ!»

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο μας «Παρακάθ». Είναι μια Κυριακή που την περνάμε με τη μεγάλη μας οικογένεια, την οικογένεια της Λέσχης. Στο μουσικό πρόγραμμα θα μας συνοδέψουν ο δικός μας Γιάννης Τσανασίδης, δάσκαλος λύρας της Λέσχης με την εξαιρετική Νατάσα Τσακηρίδου στο τραγούδι, καθώς επίσης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο νέος δάσκαλος για τα μικρά μας τμήματα πάνω στο ποντιακό τραγούδι. Μέλη και φίλοι της Λέσχης παίρνουμε μαζί φαγητό και καλή διάθεση κι ερχόμαστε να γλεντήσουμε στο πολιτιστικό μας κέντρο στην οδό Λ. Πορφύρα 1 και ώρα 13:00, όπως παλιά!

Για το Δ.Σ.

   Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Σαρημιχαηλίδης Παύλος                                          Τουμπουλίδης Νικόλαος

2η Συνάντηση Σκίτσου

 

Βέροια, 19-10-2017

 

Συναντήσεις σκίτσου 2017 -2018

 

Το τμήμα σκίτσου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας θα πραγματοποιήσει την δεύτερη του συνάντηση, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.

 

Οι νέοι φίλοι του σκίτσου στις 13:00-15:00

 

και το παλιό τμήμα στις 15:00 - 18:00.

 

Αν έχετε καλή διάθεση, αρκετή φαντασία και όρεξη για δημιουργία, ελάτε να σκιτσάρουμε βήμα- βήμα, την καθημερινότητα μας, τα στραβά και ανάποδα, με χιούμορ και πολύ γέλιο.

 

Τηλ. επικοινωνίας : 23310-72060 από Κυριακή έως Πέμπτη Ώρες : 5μμ- 9 μμ στην Γραμματεία της Ε.Λ.Β, Λ. Πορφύρα 1 στο Πανόραμα.

 


 

 


Δ.Τ 105η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης της Βέροιας

Βέροια 16/10/2017


                                                               

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ    

      Την 105η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό γιόρτασε η Βέροια, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, με συμμετοχή κλήρου και λαού σε όλες της πανηγυρικές εκδηλώσεις.

      Η Οθωμανική περίοδος για τη Βέροια που ξεκίνησε το 1430, όταν η πόλη κατελήφθη οριστικά από τους Οθωμανούς και από τότε τη Βυζαντινή Βέροια οι Οθωμανοί την ονομάζουν και «Καρά Φεριέ» (Karaferye) αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα όπου η ταπείνωση, ο εξευτελισμός, ο βιασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι καθημερινό γεγονός.

      Η απελευθέρωση της Βέροιας στις 16 Οκτωβρίου 1912 αποτελεί το κομβικό σημείο κατά το οποίο η πόλη απαγκιστρώθηκε από την άλλοτε μεγάλη και ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ λίγους μήνες αργότερα, με τη συνθήκη του Λονδίνου, εντάχθηκε οριστικά στον εθνικό κορμό του Ελληνικού Κράτους.

Η  Ε.Λ.Βέροιας  τιμώντας  και  μη ξεχνώντας  τους  προγόνους μας  που έδωσαν  και  τη  ζωή  τους  για  να ζούμε  σήμερα  ελεύθεροι  συμμετείχε στην  παρέλαση  δίνοντας   ηχηρό μήνυμα  ότι είμαστε έτοιμοι  όπου και όταν μας  χρειασθεί η πατρίδα.           

 

XΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

 

 Για το Δ.Σ.

   Ο Πρόεδρος                                         Ο Γ. Γραμματέας

Σαρημιχαηλίδης Παύλος                           Τουμπουλίδης Νικόλαος

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Συνδεδεμένοι επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 16 επισκέπτες και κανένα μέλος