Menu
A+ A A-

Kyriakos Palasides

Διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή. Συγκεκριμένα, σήμερα η γερμανική Βουλή ενέκρινε την απόφαση που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Eκτός από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους της βουλής.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας. Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, η οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία Hüsein Avni Karslioglu

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία Hüsein Avni Karslioglu

"Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, σχετικά με την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Στη συνέχεια, εκτίμησε, πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία "θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο", χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής βουλής να χαρακτηρίσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915, δήλωσε ότι οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η σκοτεινή ιστορία.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Χαιρετίζει την απόφαση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με επιστολή που απέστειλε στους Γερμανούς βουλευτές, ζητάει να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αφορμή το ειδικό ψήφισμα που εισήχθη σήμερα στην Μπούντεσταγκ προς συζήτηση και ψήφιση, η Συνομοσπονδία θεωρεί θετική την πρόθεση της γερμανικής Βουλής για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων και προσθέτει ότι την ίδια εποχή η Τουρκία προέβη και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σκοτώνοντας 353.000 Έλληνες.


Πηγή: enikos.gr

 

Οριστικό: Αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Γερμανικό κοινοβούλιο!

Με το βλέμμα στην Άγκυρα και στις πιθανές αντιδράσεις της, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει. AdTech Ad.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Αν και αναφέρθηκαν οι Dr. Gregor Gysi (Die Linke), Dr. Franz Josef Jung (CDU/CSU), Cem Özdemir (B90/Grüne), Dietmar Nietan (SPD) και Albert Weiler (CDU/CSU) στους Έλληνες του Πόντου, ο τίτλος του ψηφίσματος δεν άλλαξε.

Σαφώς και η γενική αναφορά στους χριστιανικούς πληθυσμούς δεν μας καλύπτει. Όμως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση!


Πηγή: e-pontos

Ο Πατριάρχης της ποντιακής λύρας Γώγος Πετρίδης, και το κενό μέσα μας

Η πορεία των Ελλήνων μέσα στο χρόνο σφραγίστηκε από τη γεωγραφική θέση της χώρας: Από τη μια ο τόπος μας γνώρισε και αφομοίωσε πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν στη συμβολή αυτή της Ασίας και της Ευρώπης. Από την άλλη, όμως, η θέση αυτή (θέση-κλειδί) στρατηγικά ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και πέντε θάλασσες, άνοιγε πάντα τις ορέξεις τόσο των γειτόνων όσο και των «μεγάλων» της οικουμένης.

Ο Πόντος στον αγώνα για την ελευθερία

Σε γραπτά κείμενα αγωνιστών του ’21 πολλές φορές γίνεται μνεία για εκατοντάδες «Μαυροθαλασσίτες», «Τραπεζούντιους», «Σινωπείς», «Αργυρουπολίτες». Όλοι αυτοί οι μαχητές ήταν Πόντιοι εθελοντές που πολέμησαν γενναία για την απελευθέρωση της πατρίδας. Έδωσε, λοιπόν, και ο Πόντος τον φόρο τον αιματηρό για την ελευθερία της σημερινής πατρίδας μας.
 
Φτάνουμε στο 1800. Το σάλπισμα του πρωτομάρτυρα της λευτεριάς Ρήγα μεταφέρεται και στον Πόντο. Στον Θούριο του αναφέρεται στους Πόντιους Μαυροθαλασσινούς: «Λεβέντες Μαυροθαλασσινοί, ο βάρβαρος ως πότε θε να σας τυραννεί». Την ίδια εποχή 4.000 Μπαφραίοι θανατώνονται από τους Τούρκους, ρίχνονται δεμένοι πισθάγκωνα και πνίγονται στον ποταμό Άλυ. Οι πρόγονοι του «φίλου» Ερντογάν, επιδίδονται με μαεστρία στην μόνη τέχνη που διακρίθηκαν και διακρίνονται: την σφαγή του άμαχου πληθυσμού.
 
Το 1814 ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία. Αρχηγός της ορίζεται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Οι Υψηλάντες ήταν μία από τις αρχοντικές και παλιές ποντιακές οικογένειες του Φαναριού της Πόλης, κατάγονταν από την Υψηλή, ένα παλιό χωριό του Όφι, στον Πόντο. Την άνοιξη του 1821 ο Αλ. Υψηλάντης κηρύσσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας στη Μολδοβλαχία. Από την πρώτη στιγμή της διακήρυξης περί ελευθερίας του Υψηλάντη, Έλληνες νέοι σπουδαστές σπεύδουν από διάφορα μέρη και οργανώνονται κατά τα πρότυπά του θηβαϊκού «Ιερού Λόχου», με αρχηγό τον Λασσάνη.
 
Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, ήταν Πόντιοι. Στις 7 Ιουνίου του 1821 στο Δραγατσάνι, πέφτουν οι περισσότεροι στο πεδίο της μάχης. Από τους διασωθέντες είναι γνωστά τα ονόματα 19 Ποντίων αγωνιστών του Ιερού Λόχου. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Τούρκος σουλτάνος κήρυξε τον Ιερό Λόχο ως ποντιακή στρατιωτική μονάδα και με την πρόφαση αυτή, έσφαξε τότε τους προκρίτους της Αργυρούπολης. Επί δύο χρόνια οι κάτοικοι της Αργυρούπολης, κι άλλων περιοχών του Πόντου, δεν είχαν δικαίωμα να παίρνουν νερό την ημέρα από τις βρύσες τους, έστω κι αν αυτές βρίσκονταν μέσα στην αυλή τους. Ερμηνεύοντας το φιρμάνι οδηγούμαστε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι ο Ιερός Λόχος αποτελούνταν στην πλειοψηφία του από Πόντιους φοιτητές.
 
Από την άλλη μεριά οι Πόντιοι ενίσχυσαν τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας και με χρήματα. Ένα σοβαρό παράδειγμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελληνικής Επανάστασης είναι και η περίπτωση του λόγιου άντρα Ηλία Κανδήλη ή Κανδήλογου. Από τη μεγάλη περιουσία που απέκτησε με το εμπόριο, ένα μεγάλο μέρος, 500 λίρες Αγγλίας, το άφησε κληρονομιά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη για τη Φιλική Εταιρεία.
 
Δεν έχουμε δυστυχώς πολλές μαρτυρίες για το θέμα της συμβολής του Πόντου στην Επανάσταση του ’21. Η ολοκληρωτική καταστροφή του Ποντιακού Ελληνισμού συνεπέφερε και καταστροφή των μαρτυριών.
 
Για 100 χρόνια από την επανάσταση του ’21 ανθούσε η ευλογημένη γή των Κομνηνών. Ως την μαύρη μέρα. Και μετά σιωπή, απόκρυψη, άψογη στάση. Τίποτε δεν πρέπει να λεχθεί που θα ερεθίσει τους Τούρκους, η ελληνοτουρκική φιλία δεν πρέπει να διαταραχθεί με ασήμαντες λεπτομέρειες. Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα μεγαλεία και οι άθλοι της Ρωμανίας να λησμονηθούν. Ανάγκη μεγάλη να μάθει ο Ρωμηός πως η ιστορική μνήμη είναι ασυμβίβαστη με την δολοφονική Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η μόνη αναφορά που ανέχεται «το εθνικό κέντρο» για τον Πόντο είναι τα συκοφαντικά ανέκδοτα. Θα ακουστούν μεθαύριο στα μηνύματα των επισήμων για την Επανάσταση του 21, οι γνωστές κοινοτοπίες, οι νεφελώδεις και πομπώδεις φράσεις, ο στόμφος πίσω από τον οποίο κρύβεται το τίποτα. Θα ακουστούν οι «τροπαιούχοι του άδειου λόγου»… Θα αναπεμφθούν οι ηχηρές γελοιότητες περί της Ενωμένης Ευρώπης, της ανάπτυξης, τα ίδια, μονότονα πράγματα θα ξανακουστούν…
 
«Τότε μεγαλουργούσαν οι καρδιές, τώρα μεγαλουργούν τα χρήματα» έλεγε ο Κανάρης. Τότε το ’21 ξεσηκώθηκαν καρδιές ρωμαίικες, τώρα επικάθησαν στο σβέρκο μας Γραικύλοι, που ονομάζουν την ανανδρία τους σωφροσύνη. («Το σώφρων του ανάνδρου πρόσχημά έστι», λέει ο Θουκυδίδης). Η Οικονομία του Θεού και το αίμα του Κολοκοτρώνη, του Μπότσαρη και των άλλων ηρώων μας απελευθέρωσαν και η οικονομία των σημερινών προδοτών μας ξαναβυθίζει σε μία νέα σκλαβιά και κατοχή.
 
Πηγή: Τριμηνιαία έκδοση, Η Φανερωμένη, τ. 15, σ.24-27,  Ιανουάριος – Μάρτιος 2014
Πηγή: Pemptousia

Πηγή: e-pontos

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο: Η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ολοκληρώθηκε στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2016 το πρώτο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα την «1916-1923, η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στο Πανεπιστήμιο Humbolt του Βερολίνου σε συν διοργάνωση με το Ινστιτούτο Διασποράς και Γενοκτονιών του Μπόχουμ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε), με την ιδιαίτερη συμβολή της Ε.Γ.
 
Το συνέδριο διετέλεσε υπό την αιγίδα του ZMS Zentrum für Mittelmeerstudien, Bundesministerium für Bildung und Forschung-Südosteuropa Gesellschaft / Humbolt Universität zu Berlin (Κέντρο Μεσογειακών σπουδών / Υπουργείο για την εκπαίδευση και έρευνα των κοινωνιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης-εντολοδόχος Πανεπιστήμιο Βερολίνου), ενώ επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. 

Καπετανίδης Νίκος (1889 - 1921)

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εθνομάρτυρες, που απαγχονίστηκε στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε όμως και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα.

Η Πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων του Πόντου μετά από 100 χρόνια έρχεται από την άλλη Γερμανία

του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που τριανταεννέα καθηγητές του τιμήθηκαν με βραβείο νόμπελ, μεταξύ των οποίων και ο Αϊνστάιν, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Διασποράς και Μελέτης των Γενοκτονιών το διήμερο συνέδριο που είχε ως μοναδικό θέμα: «Οι Εκτοπισμοί, οι Αφανισμοί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
 
Για πρώτη φορά ειδικοί επιστήμονες από Αμερική, Αρμενία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα μίλησαν με ντοκουμέντα για τα εγκλήματα γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί με την ουσιαστική υποστήριξη και συμμετοχή της Γερμανίας. Εξέχουσες προσωπικότητες συμμετείχαν στο Συνέδριο, όπως ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Βουλής Έντουαρτ Σαρμαζάνοφ, η Θέα Χάλο από Αμερική, ο πολύχρονα φυλακισμένος αριστερός Τούρκος εκδότης Ρ. Ζαράκολου, ο Έλληνας πρέσβης και ο πρόξενος του Βερολίνου, αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αρμενίας και άλλων χωρών. Ουσιαστική ήταν επίσης η συμβολή της, άπειρης για επιστημονικά συνέδρια, Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων της Ευρώπης. Καθοριστική ήταν επίσης η οικονομική στήριξη του συνεδρίου από το Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη.
 
Αυτός που καταχειροκροτήθηκε όμως από εισηγητές και ακροατήριο για τη γενναία και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του ήταν ο τουρκικής καταγωγής Πρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Cem Özdemir, ο οποίος την ίδια ημέρα κατέθεσε και πρόταση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου. Σύντομα θα δημοσιεύσω την εισήγηση του.
 
Ουσιαστική ήταν η απουσία των Ελληνικών καναλιών και γενικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Θα ήθελα πολύ να μάθω τις απόψεις του Υπουργού Α-παιδείας και Αμαθείας Νίκου Φίλη και της ομάδας των σοφών του. Το δικό τους οφειλώμενο χρέος απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό, στην ηθική δικαίωση των νεκρών μας και την αποκατάσταση της ιστορίας το ανέλαβε το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Της Διασποράς και Έρευνας των Γενοκτονιών, τη διεύθυνση του οποίου έχει ο Mihran Dabag και το επιλεγμένο επιστημονικό επιτελείο του.
 
Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και προσωπικά. Μετά από πολλά χρόνια τραυματικών εμπειριών από την απαράδεκτη συμπεριφορά των φιλοκεμαλικών και αμερικανοκρατούμενων κυβερνήσεων, που αρνήθηκαν να εκδόσουν τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας, νιώθω ηθικά δικαιωμένος και πολύ χαρούμενος, γιατί κάναμε, χωρίς τη βοήθεια του κράτους, τα πρώτα ουσιαστικά βήματα της αναγνώρισης στον ιερότερο χώρο, το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο ανθρωπιστής και πολιτικός Wilhelm Von Humboldt.
 
Πηγή: e-pontos

Η αναγέννηση της Ποντιακής λύρας στην Τραπεζούντα

«Ρωγμές» στην κυρίαρχη ιστορική αφήγηση στην Τουρκία δημιουργεί η αναγέννηση που γνωρίζει η ποντιακή λύρα στην Τραπεζούντα, υποστηρίζει ο διδάκτορας Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ Νίκος Μιχαηλίδης.
 
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την υποστήριξη της διατριβής του με θέμα «Ηχοτοπία της Τραπεζούντας: Μουσική, Μνήμη και Πολιτική Εξουσία στην Τουρκία», η λύρα βγαίνει τα τελευταία χρόνια από το περιθώριο, το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα της σημερινής Τραπεζούντας (Ρωμεϊκα) άρχισε δειλά δειλά να χρησιμοποιείται δημόσια στα τραγούδια και η αλλαγή αυτή ενισχύει την ανάδειξη του κοινωνικού πλουραλισμού που είναι απαραίτητος για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.
 
Ηχοχρώματα στο περιθώριο
 
Μετά τον εξισλαμισμό τμήματος του ελληνικού πληθυσμού της Τραπεζούντας, τον 16ο και 17ο αιώνα, η ποντιακή λύρα στιγματίστηκε από τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες, ως όργανο των «απίστων» και παλιά χριστιανική συνήθεια. «Θεωρούνταν αμαρτία από πολλούς πιστούς μουσουλμάνους να ακούς και να παίζεις λύρα σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του '80 και του '90» υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι δεν ήταν λίγοι οι οργανοπαίχτες που «έβγαζαν τη λύρα από το σπίτι τους τυλιγμένη σε χαρτιά από εφημερίδες και κρυμμένη κάτω από τη ζακέτα, προκειμμένου να αποφύγουν την κριτική και τον στιγματισμό».
 
Ένας Τραπεζούντιος λυράρης που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στον κ. Μιχαηλίδη για τον έλεγχο της συνείδησης μέσα από την μουσική: «Αν δεν υπήρχε πίεση από την κοινωνία για την ποντιακή λύρα και τη μουσική της, οι άνθρωποι θα εκδήλωναν τα συναισθήματά τους ευκολότερα. Όταν όμως τους λένε να μην ακούν λύρα, να μη χορεύουν, να μην ηχογραφούν τραγούδια με λύρα, οι άνθρωποι φοβούνται και αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτή την μουσική. Έτσι καταφέρνουν να ελέγχουν και την μνήμη των ανθρώπων. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος που το κράτος κρατάει τους ανθρώπους υπό συνεχή έλεγχο».
 

Πηγή: e-pontos
 

 

"Πάρθεν η Ρωμανία ", για πρώτη φορά επίσημα σε δίσκο στην Τουρκία

του Γιώργου Γεωργιάδη
Δημοσιογράφου
 
Κυκλοφορεί επίσημα πλέον στην Τουρκική αγορά το νέο CD του δημοφιλούς Τραπεζούντιου καλλιτέχνη Απόλας Λέρμι με το ευδιάκριτο τίτλο: "Ρωμέικα 2016".
 
Το νέο πόνημα του, από την Τόνια καταγόμενου, καλλιτέχνη αποτελεί μια ωδή στην Ποντιακή Διάλεκτο καθώς όλα τα τραγούδια είναι στην Ελληνική Τραπεζούντος με μουσικές παλιές και διαχρονικές ακόμα και Ακριτικές αλλά και τοπικές των Μαυροθαλασσιτών.
 
Είναι δηλαδή ένας συγκερασμός μελωδιών των Χριστιανών προσφύγων με αυτές των εναπομεινάντων Μουσουλμάνων.
 
Στο νέο δίσκο ο Απόλας Λέρμι καταθέτει δύο μεγάλες εκπλήξεις:
 
Την επίσημη πρώτη για το Τουρκικό κοινό του δημώδες άσματος-Εθνικού Θρήνου του Πόντου «Πάρθεν η Ρωμανία» σε μια πολύ επιμελημένη εκτέλεση με πλούσια ηχητικά εφέ που αναπαριστούν την Άλωση της Πόλης με παραστατικό και δυναμικό τρόπο.
 
Και δεύτερον την συνεργασία του με την κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ποντιακών τραγουδιών Πέλα Νικολαΐδη σε ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό ντουέτο που ηχογραφήθηκε στο στούντιο του διαπρεπούς μουσικού Μπάμπη Κεμανετζίδη.
 
Ο δίσκος αυτός του Απόλας Λέρμι κορυφώνει την πολυετή προσπάθειά του να διασωθεί η Ποντιακή διάλεκτος μέσα στην Τουρκία, φέρνοντας την σύγχρονη νεολαία της Τραπεζούντας πολύ κοντά στα ακούσματα των προγενέστερων γενιών με σεβασμό πάντα στην Ιστορία της περιοχής.
 
Έχοντας βάλει νεωτερικά στοιχεία στις συνθέσεις και ηχογραφήσεις του, προσέγγισε επίσης το τεράστιο Τουρκόφωνο κοινό της γειτονικής χώρας με απτά αποτελέσματα στην κατανόηση της Ποντιακής Μουσικής και Κουλτούρας σε ευρύτερα στρώματα της πολυεπίπεδης Τουρκικής κοινωνίας.
 
Ο Απόλας Λέρμι επισκέφτηκε την Ελλάδα αρκετές φορές και παρουσίασε την δουλειά του στο Ποντιακό Κέντρο Παρακάθ’, σε συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου συνεργάστηκε με τους Αλέξη Παρχαρίδη, Θεόφιλο Πουταχίδη, το μουσικό σχήμα Αργατεία, Δημήτρη Καρασαββίδη και τον ΕΜΠΟΣ, τους αδερφούς Λάζο και Γιώργο Ιωαννίδη.
 
Συνεργάστηκε σε προηγούμενο δίσκο με τον τίτλο ΣΑΝΤΑ με τους Γιώργο Ιωαννίδη και Φίλιππο Κεσαπίδη.
 
Παράλληλα έχει μια κοινωνική και πολιτική δράση στην Μαύρη Θάλασσα συμμετέχοντας σε κινήματα για την προστασία του Περιβάλλοντος και υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα της Τραπεζούντας την TRABZONSPOR.

Πηγή: e-pontos
 

 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Συνδεδεμένοι επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 21 επισκέπτες και κανένα μέλος